اهتمام دولت سيزدهم براي ترميم تار و پود فرش مراغه
مراغه- ايرنا- تار و پود صنعت فرش مراغه چنان ازهم گسيخته كه ديگر توليد و عرضهاش به مانند گذشته پرطمطراقاش در دار قالي اين شهرستان نميگنجد تا جايي كه كارگران آن زير فشار گرههاي كور كمر خم كردهاند و محصولشان با عنوان فرش قم عرضه ميشود.
قاليبافان روزمزد فرش مراغه اكنون با روزي ۱۵۰ هزار تومان كار ميكنند و حدود ۱۰ روز از هر ماه را بيكار هستند، بيمه قاليبافي هم با يك بخشنامه در دولت قبلي از كفشان بيرون رفته است و با همه اين اوصاف، توليد ديگر براي سرمايهگذاران هم صرفه ندارد.
طرح و نقشههايش به راحتي سرقت ميشود، بيشتر تاجرانش به ديگر شهرها به ويژه قم مهاجرت كردهاند و صنعت رنگرزي هم در اين كهنشهر رو به نابودي است.
«يونس بيگلري»، بازرس اتحاديه قاليبافان مراغه ميگويد: زماني هنرصنعت فرش دستباف در اين شهرستان ارزش زيادي داشت و با درآمد توليد يك فرش ميتوانستند ارزش افزوده ايجاد كنند اما اكنون نه تنها حال سرمايهگذاران بلكه وضعيت كارگران هم خوب نيست و فرشهاي توليدي را براي فروش نزد تاجران مراغهاي مقيم قم به امانت ميگذارند.
وي با اشاره به اينكه فرشهاي ناب مراغه در موزههاي اروپا نگهداري ميشود، افزود: ظرافت در بافت و نقشه فرش مراغه قابل توجه است و اكنون فرشبافان مراغه در سراسر كشور پخش شدهاند.
وي ادامه داد: با اين وجود حدود ۲۰ هزار نفر به صورت مستقيم و غيرمستقيم در صنعت فرش مراغه اشتغال داشته و به حمايت نياز دارند.
«اصغر محمدي»، عضو هيئت مديره اتحاديه قاليبافان مراغه نيز با بيان اينكه تحريمها به صنعت فرش مراغه كه عمده محصول آن صادراتي است، ضربه زد و افزايش توليد فرش ماشيني نيز ضربه دوم را بر پيكره فرش دستباف اين شهرستان وارد كرد.
وي به توليد يكي از بزرگترين فرشهاي تمامابريشم و ريزبافت كشور با ۱۰۰ مترمربع مساحت در طول ۱۱ سال گذشته در مراغه اشاره كرد و گفت: اين فرش با چندين برگ چك به مبلغ ۹ ميليارد تومان فروخته شد در حالي قابليت صادرات داشت و ارزش جهاني آن حدود ۳۰۰ ميليارد تومان بود.
وي با بيان اينكه سرمايهگذاران هم از پشتوانه مالي براي نگه داشتن فرش توليدي با هدف ايجاد ارزش افزوده بيشتر برخوردار نيستند، پيشنهاد داد كه يك شركت سهامي با هدف تجميع سرمايهها در شهرستان تشكيل شود.
«جعفر هندي» از ديگر توليدكنندگان فرش مراغه نيز نبود نمايشگاه دايمي فرش در مراغه را از دلايل كاهش بهرهوري اين بخش دانست و اظهار كرد: جمع قابل توجهي از فرشفروشان قم از تاجران قديمي مراغه هستند و اگر نمايشگاه دايمي ايجاد شود، ميتوان فرش مراغه را با قيمتي معقولتر عرضه و به كارگران اين بخش هم دستمزد مناسب پرداخت كرد.
وي با تاكيد بر اينكه ظرفيت فرش مراغه در زمينه اشتغالزايي بالاست، اضافه كرد: اگر فرش مراغه در همين شهرستان به تاجران عرضه شود، تحرك اقتصادي در شهرستان ايجاد ميشود.
«حسين عزتي»، مديرعامل شركت تعاوني بافندگان فرش مراغه نيز با تاكيد بر اينكه هويتدار كردن فرش مراغه ۵۰ درصد كار است، بيان كرد: صنعت فرش اين شهرستان پنج طرح اختصاصي و قابل ثبت دارد.
وي ادامه داد: بيمه قاليبافي طي سال ۱۳۸۶ و پس از پيگيريهاي مكرر مصوب شد اما در دولت گذشته تا اطلاع ثانوي آن را لغو كردند و با اين تصميم ضربه بزرگي بر پيكره فرش مراغه وارد شد.
وي با بيان اينكه حمايتها از هنرصنعت فرش مراغه قطع شده است، بيان كرد: اگر زمين مناسبي براي احداث نمايشگاه دايمي فرش در اين شهرستان تامين شود، توليدكنندگان هم براي مشاركت حاضر هستند.
مقالات ديگر: خريدار فرش ابريشم
«مهدي دائمي اقدم» كه در زمينه رنگرزي فعاليت دارد نيز بيان كرد: قاليبافان مراغه اكنون ضعيفترين قشر جامعه بوده و در زندگي روزمره با مشكلات عديده مواجه هستند تا جايي كه توان تامين هزينههاي نخ و رنگرزي را هم ندارند.
وي با بيان اينكه تسهيلات فرشبافي شهرستان طي سالهاي اخير انحراف داشت و به فرشبافان واقعي نرسيد، اضافه كرد: وضعيت رنگرزها هم خوب نيست اما با اين وجود نقشه مراغه بايد ثبت و فرش مراغه بايد هويتدار شود تا ارزش افزوده اين بخش افزايش يابد.
«جليل پاشايي» از توليدكنندگان فرش و تابلو فرش در مراغه معتقد است كه براي جلوگيري از انحراف تسهيلات فرش بايد اين وامها به صورت غيرنقدي و در قالب مواد اوليه و مصالح اعطا شود.
وي كه در سال ۱۳۹۵ جزو كارآفرينان برتر آذربايجانشرقي معرفي شده بود، بيان كرد: اگر تاجران مراغهاي مقيم ديگر شهرها به ويژه قم به زادگاهشان برگردند، هنرصنعت فرش مراغه دگرگون ميشود.
اما همچنان بر اساس آمارهاي اداره صمت سالانه حدود ۱۱ هزار مترمربع فرش ابريشمي به ارزش تقريبي ۴۴ ميليارد تومان و حدود ۱۶هزار و ۲۰۰ مترمربع فرش دستباف روستايي به ارزش ۶۵ ميليارد تومان در اين شهرستان توليد ميشود.
از اين رو مسئولان دولت سيزدهم و در راس آنان «مرتضي مينويي» معاون فرماندار مراغه و «محمد تقيپور» سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت اين شهرستان همچنان به احياي اين صنعت با همراهي فعالانش چشم اميد دارند.
فرش مراغه شناسنامهدار ميشود
سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت مراغه گفت: با راهنماييهاي «مينويي» معاون فرماندار مراغه كه در رشته مديريت بازرگاني داراي تحصيلات عالي است، فرش مراغه در كوتاهمدت شناسنامهدار مي شود و براي تقويت اين بخش در بلندمدت نيز احداث نمايشگاه در دستور كار قرار ميگيرد.
«محمد تقيپور» نسبت به برپايي ميزهاي صادراتي در مراغه با محوريت فرش و سيب ابراز اميدواري كرد و افزود: تاجران فرش مراغه نيز ميتوانند در ميزهاي تجاري تبريز حاضر شوند.
وي همچنين از برگزاري همايش فرش در مراغه خبر داد و افزود: در وضعيت فعلي پاساژهاي قديمي فرشفروشان مراغه كه اكثر آنها خالي است ميتواند به عنوان نمايشگاه فرش به كار گرفته شود.
وي ايجاد رشته فرش در مراكز دانشگاهي شهرستان، ثبت نقشههاي اختصاصي هنرصنعت فرش مراغه، احداث نمايشگاه و جلوگيري از انحراف تسهيلات را نيز جزو برنامههاي احياي صنعت فرش مراغه عنوان كرد و ادامه داد: اتحاديههاي فعال مراغه نيز ميتوانند صندوقي براي حمايت از اين هنرصنعت ايجاد كنند.
فرش مراغه نبايد مصادره شود
«مينويي» معاون فرماندار مراغه گفت: فرش مراغه نبايد مصادره شود و بر همين اساس نرمافزاري در اتحاديه براي شناسنامهدار كردن فرش به كار گرفته ميشود تا حين توليد فرش، تصاوير آن در سامانه بارگذاري شده و در نهايت براي هر فرش يك شناسنامه صادر شود.
وي با بيان اينكه هر فرش داراي باركد خواهد بود و باركدخوان گوشي هم امكان اسكن آن را خواهد داشت، اضافه كرد: خريدار فرش مراغه در چنين شرايطي، روزمه فرش و مراحل بافت را مشاهده ميكند و همين موضوع ۳۰ تا ۴۰ درصد به ارزش فرش مراغه اضافه ميكند؛ درست مثل ملكي كه داراي سند است.
وي با طرح اين سئوال كه چرا تاجران داخلي و خارجي نبايد براي تهيه فرش مراغه به اين شهرستان سفر كنند؟ افزود: در اين شهرستان بايد مركزي براي عرضه فرش ايجاد شود.
وي توسعه كارگاههاي كوچك زودبازده را مورد تاكيد قرار داد و افزود: فرشبافي جزو بهترين مشاغل خانگي است و در اين حوزه بايد سرمايهگذاري شود.
«مينويي» با بيان اينكه هنرصنعت فرش مراغه قابليت راهاندازي تجارت جهاني را دارد، اضافه كرد: علاوه بر فرش بايد براي سيب مراغه هم مركز تجارت جهاني ايجاد شود؛ مركزي كه استراحتگاه، كافيشاپ و مراكز عرضه داشته باشد.
به گفته وي اين صنعت ميتواند براي مراغه فرصتهاي شغلي جديد ايجاد كند و در صورتي كه فرش اين شهرستان شناسنامهدار شود، ارزش فرش آن افزايش مييابد.
به گزارش ايرنا هنرصنعت فرش مراغه روزگاري از رونق قابل توجه برخوردار بود تا جايي كه تاجران اروپايي به ويژه آلماني مشتري ثابت فرش اين كهنشهر بودند.
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: