صنعت فرش ماشيني؛ از فتح بازارها تا آمارهاي نادرست برخي رسانهها
به گزارش ايرنا تلفيق آخرين فناوري روز جهان با هنر و نبوغ ايراني در سالهاي گذشته توانسته فرش ماشيني را به صنعتي ممتاز، اشتغالزا و ارزآور تبديل كند. اين صنعت همچون ساير صنايع از برخي مشكلات رنج ميبرد. در روزهاي گذشته برخي رسانهها با ارائه آمارهاي نادرست تصوير ناصحيحي از اين صنعت ارائه دادند.
به گزارش ايران اكونوميست، رشته توليد فرش ماشيني در كشور از معدود رشتههايي از صنعت نساجي است كه در دهه اخير و حتي در دوران تحريم توانسته نسبت به ساير رشتههاي اين صنعت از رشد و توسعه مناسبي برخوردار شود و از نظر كيفيت توليدات و طرح و نقشه از موقعيت ممتاز و تنوع قابل قبولي برخوردار باشد و به خوبي خود را با آخرين پيشرفتهاي فناوري جهان مجهز كند.
در روزهاي گذشته يكي از رسانهها مدعي شد صادرات فرش ماشيني تركيه ۶۸ برابر ايران است. اعداد و ارقام منتشره در اين رسانه كل صادرات فرش ماشيني كشور در سال ۱۴۰۰ را حدود ۴۰ ميليون دلار و در هفت ماهه ابتدايي امسال ۲۶.۵ ميليون دلار عنوان كرده است!
در اين زمينه، توليد و صادرات اين كالا و مشكلات فراروي اين صنعت با برخي فعالان صنايع نساجي به گفتوگو نشستيم.
«عليرضا حائري» عضو هيات مديره جامعه متخصصين نساجي ايران امروز در گفتوگو با ايران اكونوميست اظهار داشت: در زمينه تجارت خارجي فرش ماشيني در سالهاي گذشته عملكرد خوبي نداشتهايم.
وي گفت: فرشهاي ماشيني ايراني از نظر نقشه، رنگبندي، طرح، بافت و حتي ماشينآلات بهكار رفته در توليد آنها، در سطح بالاتري از محصولات مشابه تركيهاي است و از مواد اوليه باكيفيتتري در توليد آنها استفاده ميشود.
حائري خاطرنشانكرد: امروز از ماشينآلات ۱۲۰۰ شانه و ۱۵۰۰ شانه در توليد فرش ماشيني در كشور استفاده ميشود كه جزو مدرنترين ماشينآلات اين حوزه در جهان است و حتي تُركها از آنها برخوردار نيستند.
وي تصريحكرد: اينكه امروز عنوان ميشود تركيه در صادرات اين محصولات موفقتر عمل كرده، بحث فني نيست، بلكه متاثر از مباحث سياسي و عملكرد ضعيف سفارتخانهها و رايزنان بازرگاني، همچنين عدم ايجاد زيرساختهاي مورد نياز است.
عضو هيات مديره جامعه متخصصين نساجي ايران تاكيد كرد: ذكر رقم ۶۸ برابري صادرات فرش ماشيني تركيه نسبت به ايران و همچنين رقم تنها ۴۰ ميليون دلاري صادرات ايران در سال گذشته درست نبوده و ناشي از خطاي نويسنده گزارش است.
وي يادآوريكرد: پيش از همهگيري كرونا ركورد ساليانه ۹۵ ميليون مترمربعي در توليد اين محصول به ثبت رسيد، در سالهاي گذشته حتي به ركورد صادرات ۷۵۰ ميليون دلاري محصولات بخش نساجي و ۵۰۰ ميليون دلاري فرش ماشيني دست يافتيم.
عضو هيات مديره جامعه متخصصين نساجي ايران گفت: اعداد و ارقامي كه اكنون ارائه ميشود چشمگير نبوده و به هيچ عنوان در شان اين صنعت نيست، در حالي كه قابليت صادرات تا پنج ميليارد دلاري در اين صنعت وجود دارد.
صادرات فرش ماشيني به بيش از ۸۰ كشور
«محمود تولايي» رييس اتاق بازرگاني كاشان در اين زمينه به ايران اكونوميست گفت: فرش ماشيني تنها كالاي ايراني است كه با بهترين كيفيت جهاني توليد ميشود و به همين دليل هيچ انگيزهاي براي واردات آن وجود ندارد.
وي بيانداشت: در بين بيش از هشتهزار زيرشاخه صنعتي كه در بخش نساجي و پوشاك وجود دارد (از زيپ و كفش گرفته تا پوشاك، پرده و غيره) نيمي از صادرات اين حوزه را فرش ماشيني تشكيل ميدهد.
تولايي يادآور شد: برخلاف آنچه در برخي رسانهها در روزهاي گذشته منتشر شده، صادرات اين كالا در سال گذشته حدود ۳۰۰ ميليون دلار بوده است و در برخي سالها تا ۶۰۰ ميليون دلار هم به ثبت رسيد.
وي خاطرنشانكرد: اين كالاي ايراني از نيوزلند و استراليا گرفته تا كشورهاي اتحاديه اروپا و حتي آمريكا (تا پيش از تحريمها) مشتري دارد و سال گذشته به بيش از ۸۰ كشور جهان صادر شد.
رييس اتاق بازرگاني كاشان ادامهداد: در تجارت اين كالا رقابت سختي با تركيه داريم و علاوه بر آن، در مقوله توليد فرش ماشيني با تركيه و عربستان در يك سطح قرار داريم، هرچند دو كشور ياد شده «فرش ماشيني كلاسيك» ندارند.
اين فعال صنعتي با اشاره به آمار منتشر شده در برخي رسانهها درخصوص صادرات فرش ماشيني تركيه و ادعاي اينكه در سال گذشته ميلادي بيش از ۶۸ برابر ايران صادرات داشته است، اين آمارها را اشتباه و غلوآميز برشمرد و گفت: تُركها در سال گذشته ميلادي فقط يك ميليارد دلار صادرات فرش ماشيني داشتهاند، اين در حالي است كه همچون ما با مشكلات تحريمها مواجه نيستند.
پيوند مرتبط: خريدار فرش تهرانپارس
وي يادآور شد: در دور دوم تحريمهاي ترامپ، بهجز تحريم هاي جهاني چند قلم از كالاهاي صنعت نساجي دوباره تحريم شدند و به نظر ميرسد اين مساله با توجه به سرانه اشتغالزايي بالاي اين صنعت كه سرانه سرمايهگذاري در آن كمتر از ساير صنايع است، اتفاق افتاد.
تولايي بيانداشت: اكنون ۹۰۰ بنگاه كوچك و متوسط در زمينه توليد فرش ماشيني در كشور فعالند كه ظرفيتي معادل ساليانه ۱۲۰ ميليون متر مربع دارند. با اين حال سال گذشته توليد اين كالا به ۱۱۰ ميليون متر مربع رسيد.
برپايه اين گزارش، كارشناسان عمده مشكلات موجود در اين صنعت را به حوزه صادرات مرتبط ميفدانند. همچنين از تامين مواد اوليه و افزايش قيمتهاي مربوطه، تداوم تحريمها و فشارهاي اقتصادي، واسطهگري، تاخير در تخصيص ارز به ثبت سفارشهاي گذشته و همچنين مهاجرت طراحان به عنوان ديگر مشكلات موجود ياد ميكنند.
پيوند مرتبط: بهترين مشاور و روانشناس تهران
برچسب: ،
ادامه مطلب