فرش قرمز كشورهاي منطقه براي متخصصان آيتي
هشدار نسبت به مهاجرت فعالان استارتاپي از ايران/ فرش قرمز كشورهاي منطقه براي متخصصان آيتي
عليرضا كلاهي هشدار داد: به دليل نبود چشمانداز روشن در اقتصاد ايران بسياري از افرادي اهل فن در حوزه استارتاپها در حال مهاجرت از ايران هستند.
مريم فكري- رييس كميسيون صنعت اتاق بازرگاني ايران در گفتگو با خبرگزاري خبرآنلاين با اشاره به تبعات منفي محدوديتهاي اينترنتي و فضاي مجازي بر بخش واقعي اقتصاد، در پاسخ به اين سئوال كه آيا آماري از ميزان مهاجرتهاي كنوني وجود دارد يا خير؟ گفت: تجربه نشان داده است هر بار كه عرصه را تنگ ميكنيم، مهاجرت شكل ميگيرد. اينها نگرانكننده است. نميشود بدون اصلاح قوانين خارجي و ساختاري سياست خارجي، اقتصاد را درست كرد.
وي با اشاره به اينكه فعالان اقتصادي نميتوانند در خلاء كار كنند، گفت: براي درك بهتر اين وضعيت آماري به شما ميدهم. در سال ۱۳۶۸ بعد تمام خسارتهاي ناشي از جنگ، كماكان اقتصاد اول منطقه بوديم و توليد ناخالص داخلي ايران در محدوده ۱۲۰ ميليارد دلار بود. در همين دوره زماني توليد ناخالص داخلي در تركيه و عربستان در محدوده ۹۰ ميليارد دلار و توليد ناخالص داخلي امارات در محدوده ۳۰ ميليارد دلار بود. اما الان توليدناخالص داخلي تركيه و عربستان تقريبا ۴ برابر شده و اقتصاد امارات هم از ما بزرگتر شده است. امارات اندازه يك استان ايران هم نيست.براي درك بهتر اين وضعيت ميتوانيد قدرت اقتصادي قطر را ببينيد.
او ادامه داد: بالاخره انسان تصميمات خود را براساس يكسري متغيرها ميگيرد؛ حالا از ناپايداري تا محدوديت يا تضعيف حاكميت قانون.
مقالات ديگر: خريدار فرش كهنه
وي سپس به موضوع حدوديت اينترنت و تاثير آن بر فعاليتهاي استارتاپي بازگشت و گفت: ما قبل از بحران اخير دو بحران جدي داشتيم كه روي سيستم استارتاپي ايران تاثير گذاشت. يكي بحث كرونا و دوم، خروج از برجام و تشديد تحريمها.
وي در توضيح اين مطلب ادامه داد: اين اتفاقات درشرايط اقتصادي نامساعدي رخ دادند. ركود، تورم و بيثباتي نرخ ارز به خودي خود اقتصاد ايران را درگير كرده بود اما دو اتفاق مذكور در اين فضا اثر منفي روي اكوسيستم استارتاپي گذاشت؛ همه اين ها سبب شد ارتباط ما به دليل فيلترينگ با جهان قطع شود. در اين ميان عدم مانعزدايي و بهبود قوانين، عدم تغيير قوانين فعلي با مدل كسبوكارهاي استارتاپي و خروج سرمايهگذاران خارجي نيز بحران را تشديد كرد.
كلاهي تاكيد كرد: فردي كه ساختمانسازي ميكند، بدون هيچ گير و مشكلي به كار خود ميپردازد، اما در حوزه استارتاپي اينگونه نيست. خروجي اقتصاد بيمار اين است كه منجر به تورم بيمورد نرخ املاك و مستغلات شده است. به روايتي ارزش املاك و مستغلات در ايران ۶ برابر كل توليد ناخالص ملي است. اين عدد در آمريكا ۲ است. اين به ما ميگويد كه در ايران پول زياد است، اما جاي مولد و امن ندارد. در حوزه صنعت كشور هم ميگوييم نرخ تشكيل سرمايه به زير نرخ استهلاك رسيده است.
مقالات ديگر: ترك اعتياد شمال تهران
وي در جواب اين پرسش كه آيا درست است كه تركيه و امارات شرايط ويژهاي را فعالان حوزه فناوري ايران گذاشتهاند؟ گفت: اين شرايط جذاب تنها براي فعالان ايراني نيست، براي همه است. در ضمن فقط تركيه و امارات نيست. كانادا خيلي وقت است كه ويزاي استارتاپي ميدهد.
او همچنين در پاسخ به اين سئوال كه آيا با توجه به تداوم شرايط كنني ، تبليغات براي جايگزينهاي پلتفرمهايي چون اينستاگرام وجود دارد؟ نيز تاكيد كرد: به هيچوجه چنين جايگزيني وجود ندارد.
برچسب: ،
ادامه مطلب